fbpx Skip to main content

Ženy průměrně používají deset až patnáct kosmetických výrobků za den, u mužů je to v průměru šest až devět. Zamysleli jste se někdy nad jejich složením anebo nad tím, jak působí na váš organismus a na celý ekosystém? Kolik kosmetických přípravků denně používáte?

 

Hormonální disruptory nenajdeme pouze v kosmetice

Složení některých kosmetických výrobků působí negativně i na naší plodnost, celý lidský organismus, ale rovněž má špatný dopad i na životní prostředí. Jedny z takových škodlivých látek obsažených ve velkém množství kosmetických přípravků se nazývají hormonální disruptory (nebo také endokrinní disruptory). Jsou to různé chemické látky, které se molekulárně podobají našim přirozeným hormonům, proto jsou schopny ovlivňovat hormonální systém našeho organismu. Endokrinní disruptory vyráběné člověkem jsou bohužel přítomny všude kolem nás, a to nejen v kosmetice. Najdeme je i v potravinách, obalech, nábytku, ve vodě, v půdě atd. (koncentrace jednotlivých škodlivin sice není příliš silná, ale když se jejich množství a účinky vynásobí, pak už je to problém). Tudíž není vůbec snadné se jim vyhnout. Mnoho těchto látek každodenně používáme, aniž bychom často tušili, jak narušují naši hormonální rovnováhu.

Dlouhodobé následky

Následky hormonálních disruptorů dokážou působit dostatečně varovně: U žen jimi jsou poruchy menstruačního cyklu, zvýšený výskyt mimoděložního těhotenství  a neplodnost. U mužů pak snižující se počet a kvalita spermií. Jenže to není zdaleka všechno, mezi další znepokojující dopady patří hormonálně podmíněné nádory, především prsu a varlat, zvýšený výskyt syndromu polycystických ovarií, obezita, cukrovka, astma, Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Zasahují tedy do zdravého vývoje jedince a připívají ke vzniku zmíněných onemocnění. Pokud vás toto téma zaujalo a chcete se dozvědět mnohem více, ne pouze z hlediska plodnosti, doporučuji si přečíst tuto brožurku.

Vraťme se však zpátky k hormonálním disruptorůmkosmetice. Nedávno proběhl mezinárodní spotřebitelský průzkum (výsledky přinesla dánská spotřebitelská organizace Danish Consumer Council) o běžně prodávané kosmetice v různých zemích světa. U nás se na něm podílela organizace Arnika. Z průzkumu vyplývá, že dvě třetiny zakoupené kosmetiky na českém trhu obsahovaly alergeny a hormonální disruptory. Byly zkoumány produkty jako opalovací a pleťové krémy, barvy na vlasy, šampony nebo řasenky. Ve složení 18 z 26 vzorků, prodávajících se v běžné české drogerii, byly nalezeny chemické látky, které mohou narušit hormonální systém. Složení většiny kosmetiky stejné značky bylo ovšem rozdílné mezi jednotlivými státy, dokonce i v rámci Evropské unie.

Zásadní potíž je v tom, že značné množství kosmetických přípravků se vstřebává kůží. Hormonální disruptory tak pronikají do těla největším orgánem, který nedokáže přefiltrovat toxické látky ve stejné míře jako například žaludek. Kůže absorbuje až 70% toho, co na ni aplikujete, a okamžitě se následovně z kůže dostává do krevního oběhu.

Parabeny s estrogeny

A o jaké škodlivé látky se konkrétně jedná? Endokrinní disruptory můžeme dle původu rozdělit na látky přirozeně se vyskytující a na látky syntetické. V kosmetice jde právě o ty syntetické: Největší hrozbu představují parabeny (mají estrogenní účinky). Používají se v široké škále kosmetických přípravků coby konzervační látky, narušují však produkci pohlavních hormonů a mohou ovlivnit plodnost žen. Přesněji jsou to kupříkladu isobutylparaben či resorcinol, vyskytující se zejména v barvách na vlasy (př. Schwarzkopf Natural & Easy 560) a v opalovacích krémech. Dávejte si pozor i na tzv. nízkomolekulární ftaláty. Ty jsou rovněž obsaženy v šamponech, v mýdle, lacích na nehty, parfémech ad., ale jednoznačně nejvíce v potravinách. Dále například benzofenony narušují endokrinní systém a jsou velice škodlivé zejména pro vodní ekosystém. Kompletní dokumentaci jednotlivých škodlivých látek a také jednotlivých kosmetických výrobků, v nichž byly ve studii zjištěny, naleznete na tomto odkaze, a zde najdete látky, které ovlivňují plodnost nebo plod v průběhu těhotenství.

Doporučení

Na závěr lze doporučit, abyste pečlivě sledovali, jaké výrobky používáte a nakupujete. Zkoumejte jejich složení. To můžete zjistit například pomocí německé aplikace ToxFox (naskenováním kódu produktu). Pokud se vám nechce luštit miniaturní písmenka ukrytá na zadních stranách obalů od kosmetických výrobků, pak je nejvhodnější dát přednost přírodním produktům bez syntetických přísad. Přírodní kosmetiku poznáte hlavně díky certifikovaným logům Certifikovaná přírodní kosmetika (CPK), EU Ecolabel nebo Ecocert. Koneckonců, některé si můžete vyrobit i sami. Učiníte tak nejen hodně pro své zdraví, ale také pro své okolí, vše živé, a vůbec pro celou naši planetu.

Autor: Aneta Krejčík Plšková

Zdroje:

https://arnika.org/dve-tretiny-zakoupene-kosmetiky-na-ceskem-trhu-obsahovaly-alergeny-a-hormonalni-disruptory

https://www.entecho.cz/cs-cz/db/10-3260-entecho-2018-11.003/endokrinni-disruptory-2013-neviditelne-skodliviny-vsude-kolem-nas

http://www.enviweb.cz/118925

https://dokumentation.taenk.dk/sites/default/files/fbr_taenk_kemi_-_look_out_for_these_unwanted_substances.pdf?_ga=2.101958407.722324167.1618474430-218179616.1613419991

https://www.academia.cz/uploads/media/preview/0001/04/80370e8318cfd36023c256ba77ab4af049059848.pdf

https://www.stream.cz/adost/skodlive-chemikalie-v-kosmetice-ve-ktere-jsou-a-ve-ktere-naopak-ne-64163517

https://cs.wikipedia.org/wiki/Endokrinn%C3%AD_disruptory

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/prirodni-kosmetika/

https://www.foodnet.cz/index.php/cs/legislativa/endokrinni-disruptory

https://www.ceska-biokosmetika.cz/blog/vite–co-obsahuje-vas-opalovaci-krem/

 

Leave a Reply